Bij de te houden proeverij wordt meestal een thema bedacht, waaraan de te proeven whisky’s (de “line-up”) uitgekozen worden. De proeverij bestaat minimaal uit 7 te proeven whisky’s, maar meestal zijn het er 8 of 9, soms zelfs 10. De line-up wordt in de regel uiterlijk 2 weken van te voren bekend gemaakt.

Voor aanvang van de proeverij staat er daarbij ook altijd de zogenaamde ‘welcome dram’ klaar, een (meestal eenvoudige) whisky om op te warmen tijdens het wachten en voorbereiden.

Omdat we liever meer whisky’s proeven dan volle glazen hebben, worden er van elke whisky drams van 1,5 cl geschonken (ipv gebruikelijke 2 cl).

Je krijgt van elke whisky één dram; je kan niet zelf bijschenken van de whisky’s.

Bij de proeverijen wordt ook altijd voor simpele hapjes gezorgd om de smaak te neutraliseren: brood en boter met soms wat extra’s zoals kaas, ham of zalm. De kosten hiervan zijn inbegrepen.

Voor de proeverijen moet je zelf proefglazen meenemen. Om goed te proeven is het fijn om te kunnen vergelijken; standaard hebben we daarom ieder 6 glazen of meer bij ons.

De proeverijen worden in eigen beheer door de leden georganiseerd. Er loopt dus geen personeel rond. Iedere deelnemer wordt geacht mee te helpen met voorbereiden en opruimen.